Lifestyle
16 januari 2019
door
Marina
Diëtist Jonathan: 'Biologisch eten is niet altijd gezonder'
Eten is het nieuwe roken. Alles wat we eten lijkt tegenwoordig ongezond te zijn. Of juist de hemel te zijn voor je lichaam. Wij zien door de bomen het bos niet meer. LindaNieuws ook niet. Zij schakelden diëtist Jonathan Klaassen in.
Hij brengt duidelijkheid in de wereld van voedselhypes, havermelk versus amandalmelk en biologische tomaatjes. Wat is nou echt goed voor je lijf?
Biologisch eten is écht gezonder
“Dat wordt vaak gezegd, maar het is totaal niet waar. Als je een betere keuze wil maken voor het milieu is biologisch eten absoluut beter, maar als je denkt dat het meer voedingsstoffen bevat: dat is niet zo. Qua voedingsstoffen zijn biologische en niet-biologische producten gelijk. Biologische groenten en fruit worden minder bespoten, terwijl niet-biologisch eten bespoten wordt met pesticiden om bacteriën en insecten tegen te gaan. Maar ook daar is men nauwkeurig in, dus het kan geen schade brengen aan onze gezondheid. Biologisch eten scoort alleen beter voor het milieu en voor het dierenwelzijn.”
E-nummers zijn (E-norm) kankerverwekkend
“Realiseer dat E-nummers goed worden onderzocht. Het zijn hulpstoffen die door de fabrikant worden toegevoegd om een product bepaalde eigenschappen te geven, zoals zoetstoffen, kleurstoffen of smaakversterkers. Deze worden vooraf heel goed onderzocht of ze veilig zijn of niet. Er zijn ook honderden varianten van E-nummers. Bepaalde vitamines worden zelfs als E-nummer gebruikt, dus ze kunnen ook natuurlijk zijn. De schadelijkheid is getest: daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ik kan me voorstellen dat mensen er een angstig gevoel bij krijgen. Maar we stellen tegenwoordig ook zoveel eisen aan onze producten: ze moeten lang houdbaar zijn en lekker smaken. Dan kun je jezelf afvragen of we überhaupt zonder E-nummers kunnen.”
Superfoods zijn helemaal niet zo super als ze lijken
“Ze kunnen een leuke toevoeging zijn op je voedingspatroon en om er goede voedingsstoffen uit te halen. Momenteel lijkt het wel alsof dit wonderproducten zijn, maar dat is niet waar. De term ‘superfood’ is niet wettelijk beschermd, dus iedere fabrikant mag zijn product zo noemen. Alles is tegenwoordig een superfood. Er worden veel claims gedaan rondom dat soort eten, maar die kloppen niet of zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Een banaan of een broccoli kun je namelijk ook als superfood zien. Ze zijn leuk voor de variatie, maar zeker geen wonderproducten. Dat is een marketinghype.”